12 Jun, 2021 to 12 Jul, 2021
ONDER STOOM MET JOAN

Cordial

Met twee weekjes vertraging dankzij de twee weken herfst aan het einde van de maand mei, maar hier zijn ze toch maar weer, in hun volle glorie: de vlierbloesems!
Dat je een siroop kan maken uit de bessen, dat wisten we al, en bovendien zijn die bessen nu nog niet rijp, laat staan dat ze al bestaan.
Maar wist je dat je met de bloesems ook een heel fijne siroop kan maken? Die siroop heet “Cordial” en ze laat zich schitterend onder andere mengen met alle champagne en schuimwijn die we in deze tijden van “weer meer mogen” gaan ontkurken
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4294610187267764&id=13...
CORDIAL

INGREDIENTEN (voor 1,5l siroop)

* 1 liter water

* 1 kg kristalsuiker

* sap en zeste van 2 citroenen

* 15 grote vlierbloesemkronen

BEREIDING

Knip of rits de de bloemetjes van de steel af, net onder het bloemetje. Niet erg als er nog een beetje stengel aan hangt.

Breng een kom met het water aan de kook.

Van zodra het kookt, zet je het vuur uit en giet je er de suiker bij. Roer tot de suiker helemaal opgelost is (water is dan weer helder).

Voeg er dan het citroensap en de zeste bij en ook de bloemetjes. Roer even, zodat alles ondergedompeld is. Laat 2 dagen trekken, roer het mengsel 2x/dag.

Steriliseer een paar flessen en hun deksels in kokend water. Doe een neteldoek in een zeef en giet daardoor de vlierbloesemnectar af. Doe dit in de flessen en sluit ze af.

Als de siroop al niet sneller op is, bewaart deze makkelijk 2-3 weken in de koelkast.

Alternatief voor langere bewaring: giet de siroop in een ijsblokjesvorm en vries dit in.

GEBRUIK:

* als frisdrank: 1/6 siroop, 5/6 water (plat of bruis)

* in cava/champagne: giet 1à 2 eetlepels siroop in een champagneglas. giet daarop de drank

etentjes
voeding
cursussen

Onder stoom met Joan